Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Szívből ajánljuk!
Termék részletek


Nature Cookta Amarant liszt 500 g talpastasakban

Nature Cookta Amarant liszt 500 g talpastasakban

Termék ára
750 Ft
Termék kosárba helyezése
Egységár
1 500 Ft/kg
Megosztom
Funkciók
Rövid leírás a termékről

100 gramm hidegen sajtolt amaránt liszt tápanyagtartalma:

Kalória- és energiatartalom: 377 Kcal / 1580 KJ
Fehérje: 15 g
Szénhidrát: 68 g
Nyers rost: 4 g
Zsír: 4 g
Magnézium: 248 mg
Cink: 3 mg
Kalcium: 160 mg
Vas: 7,6 mg
/A táblázatban szereplő adatok tájékoztató jellegűek./

A termék tulajdonságai

Ha a hagyományos búzalisztet helyettesíteni szeretnénk egy egészségesebb lisztféleséggel, manapság már számos lehetőség közül választhatunk. Talán kevésbé ismert az amarántliszt, de mindenféleképpen jó döntés, ha ezt választjuk.

Így gondolták ezt az aztékok és az inkák is, ugyanis az ő birodalmukból származik. Az amaránt tehát nem újkeletű növény, hanem a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. Előszeretettel használták Amerikában, az őslakosok olyan tápláléknak tartották, melytől megkapták a szellemi és a testi erőt is. Egyenértékű volt számukra a burgonyával, babbal, kukoricával. 5-6000 évvel ezelőtt kezdődött a tudatos termesztése, az aztékokon kívül a mayák, az inkák, ezen kívül más elő-kolumbiai népek is előszeretettel termesztették. A növény vallási rituálék elengedhetetlen kelléke volt, ezért Cortez 1519-ben betiltotta termesztését. Ez után az időszak után szorult vissza az amaránt termesztése Dél-és Közép-Amerika kisebb, eldugottabb falvaiba, és bújt meg addig, amíg újra fel nem fedezték jótékony tulajdonságait.

A disznóparéj félék családjába tartozó növényt gabonaként termesztik, valójában nem tartozik közéjük, mivel nem tartalmaz a gabona-félékre jellemző búzacsíra agglutinint (WGA-t). Lepényfélék, kekszek, sütemények, és kenyér elkészítéséhez egyaránt az amarántot használták. Magas keményítőtartalma miatt nagyszerűen használható kenyerek sütéséhez, búzaliszttel például 1:3 arányban elkeverve kissé sötétebb színű, nagyon jó minőségű kenyeret kapunk.

Számos értékes tápanyagot találunk az amarántliszt összetevői közt, melyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Az amaránt fontos tulajdonságai közé tartozik, hogy a hagyományos gabonafélékhez képes jóval alacsonyabb szénhidráttartalommal rendelkezik, viszont ásványi anyag-, fehérje-, rost-, és zsírtartalom szempontjával sokkal jobb eredményeket mutat.

Fehérjetartalma nagyszerűen hasznosul, mely harmonikus aminosav összetételének köszönhető. Az amarántban található egy esszenciális aminosav, a lizin, amely szerepet játszik a zsírégetésben, fokozza az erőnlétet, valamint jótékonyan hat az anyagcserére és gátolja az öregedést.

Az amaránt gazdag vitaminokban, tokoferol-, niacin- és riboflavin tartalmát a B1-, B2-, E-, és a C-vitamin egészíti ki. Sok benne a vas, a magnézium, a cink, valamint a kálcium.

Igénytelen, szárazságtűrő növényről van szó, mely a legtöbb kártevőnek ellenáll, ezért termesztése nagyon egyszerű biokertekben, háztáji gazdálkodásokban. Az amaránt liszt használatával rengeteg olyan lehetőség tárul elénk, amely új távlatokat nyit meg a konyhában.

Manapság már készítenek amaránt liszttel tésztákat, kenyereket, ezen kívül kiválóan hasznosíthatjuk panírozáshoz is.

A Nature Cookta Amarántliszt jó kiegészítője a reform konyhának, melyet bármilyen egészséges étrendet követők nyugodtan fogyaszthatnak, legyen szó paleolit diétáról, veganizmusról vagy vegetarianizmusról.

Webáruház készítés